Mina tankar om webdesign

Jag tycker att en hemsida /websajt ska vara lättnavigerad.
En rörig hemsida är inte särskilt attraktiv för dina besökare.
Sidan bör vara snabbladdad och befriad från tung grafik [stora/högupplösta bilder och/eller stora bakgrundsbilder] som bara saktar ner sidan.

Blinkande bilder är bara störande om du inte behöver dem.
Om du inte behöver det - använd det inte!

Flash-sidor är trevliga men är de nödvändiga?
Jag kan förstå om du vill ha en Flash-sida men där kan jag inte hjälpa dig. Jag gör enkla sidor med ett minimum av programmering (med programmering menar jag PHP, ASP, CGI m.m.)

En bra hemsida vill man besöka igen.
Besökaren ska kunna hitta allt den söker inom två mus-klick.
Grafiken ska passa till innehållet i färg och form.

Som du märker har jag inga krångliga tankar om design.
Personligen, som webdesigner, är jag ganska svag för 'skrytsidor' där designern har gått till gränsen för sitt kunnande för att verkligen visa vad han/hon kan men som surfare vill jag ha lätta sidor som går snabbt att ladda och där jag hittar allt jag söker utan att behöva leta för mycket och där sidan inte tar en timme att ladda på grund av tung grafik.

Håll det enkelt, dina besökare kommer att gilla det!

Hur jag jobbar

När jag får ett uppdrag så börjar jag med att fundera ut ett gränssnitt, dvs ett utseende för hela sidan. Var länkar ska placeras, vilka färger som ska användas, vilka menyer ska vara med m.m.

När jag börjar få en bild av sidan så drar jag upp grunderna på papper som jag sedan överför till datorn. Jag provar med olika färger i mallar innan jag bestämmer mig. Det verkar säkert ibland som om jag bara sitter och stirrar in i en vägg men det är mycket tankearbete bakom en design.

När det grafiska är färdigt drar jag upp grunderna i html och provar idéerna i praktiken. Oftast måste en del saker göras om men det är en del av processen, hur skulle det annars kunna bli bra?

När alla dokument är skrivna och kodade så provar jag på nätet för att se om jag har missat något. Fungerar allt så är det bara att ladda upp.

Det här verkar ju inte så svårt eller hur?
Kanske inte men oftast får man göra om både en och två och trettioelva gånger innan allt blir som man vill. Sen kan man alltid ge sig den på att kunden inte är nöjd ändå men det är också en del av processen och det skulle inte vara lika roligt om alla bara var nöjda direkt, det viktiga är inte att jag är nöjd utan att kunden är nöjd!